Een natte kruipruimte kan leiden tot problemen, zoals houtrot, schimmelgroei en onaangename geuren. Daarnaast moet het water in verband met veiligheid en werkbaarheid worden weggepompt als er gewerkt moet worden in uw kruipruimte. In dit artikel leggen we uit hoe u uw kruipruimte zelf kunt leegpompen en wanneer u een specialist moet inschakelen.

Zelf leegpompen:
Heeft u een kleine hoeveelheid water in uw kruipruimte, dan kunt u deze wellicht zelf leegpompen. Dit kunt u doen met een dompelpomp, die u bij bouwmarkten kunt huren of kopen. Laat u goed informeren zodat u een geschikte pomp kiest die past bij de hoeveelheid water en de diepte van uw kruipruimte.

Wanneer een specialist inschakelen?
In de volgende situaties is het raadzaam om ons in te schakelen:

  • Veel water: Staat er veel water in uw kruipruimte, dan is het te riskant om dit zelf weg te pompen. Schakel in dit geval een specialist in die over de juiste apparatuur en expertise beschikt.
  • Vuil water: Is het water in uw kruipruimte erg vuil of bevat het slib? Dan is een dompelpomp niet geschikt. Een specialist heeft krachtigere pompen die ook met vuil water omgaan kunnen.
  • Gebrek aan kennis of ervaring: Heeft u geen ervaring met het leegpompen van kruipruimtes of voelt u zich niet comfortabel om dit zelf te doen? Schakel ons dan in om er zeker van te zijn dat de klus op een veilige en professionele manier wordt geklaard.

De bron opsporen
Na het leegpompen is het belangrijk om te achterhalen waar het water in uw kruipruimte vandaan komt. Het kan een eenmalig oorzaak hebben, denk aan een stortbui of overstroming, een terugkerend probleem zoals verhoogde grondwaterstanden maar het water kan ook veroorzaakt worden door een lekkage aan leidingen of riool. Het is belangrijk de bron van het water op te sporen en indien mogelijk op te lossen. Lees hierover meer in het artikel Water en vochtproblemen in mijn kruipruimte wat nu?

Permanente pomp:
Als er permanent water in uw kruipruimte staat, bijvoorbeeld door hogere grondwaterstanden dan kunt u ook een permanente pomp installeren in uw kruipruimte. Deze pomp slaat automatisch aan wanneer het waterniveau te hoog wordt, waardoor uw kruipruimte altijd droog blijft. Dit is een handige oplossing als u in een vochtige omgeving woont of als u regelmatig klust in de kruipruimte.

Conclusie:
Heeft u water in uw kruipruimte? Bepaal dan aan de hand van de bovenstaande informatie of u deze zelf kunt leegpompen of dat u een specialist moet inschakelen. Wacht in ieder geval niet te lang met het oplossen van het probleem, want een natte kruipruimte kan nare gevolgen hebben voor u en uw woning. 

Vraag een adviesgesprek of vrijblijvende offerte op maat aan

Wij vertellen u graag over de subsidiemogelijkheden.